Sørg for pensjonsfremtiden med god governance på innskuddspensjon 

Concentrated young arabian woman in hijab sitting with smiling colleague at table, looking at computer screen, explaining new company software. Focused team leader training millennial female intern.

22 januar 2023

God styring av innskuddspensjon er en viktig investering for ansattes fremtid

Innskuddspensjon er uten tvil den mest vanlige pensjonsordningen i Norge. I dag har ca 88 % av selskaper i privat sektor innskuddsordning, og å spare til pensjonsfremtiden med denne typen pensjon blir stadig mer utbredt. Likevel er det flere mulige fallgruver arbeidsgivere bør være oppmerksom på etter å ha gått over fra ytelses- til innskuddspensjonsordning.

Pensjonreformen i 2011 satte i gang det vi kaller den store transformasjonen i det norske pensjonsmarkedet. Mange arbeidsgivere opplever at fordelene ved overgangen fra ytelses- til innskuddspensjon har redusert behovet for å ha et bevisst forhold til pensjonsordningen de tilbyr, og oppfølgingen av denne.

Selv om overgangen til innskuddspensjon har gjort livet lettere for arbeidsgivere i Norge, er det ingen grunn til å hvile på laurbærene – det er nemlig flere mulige fallgruver ved innskuddspensjonsordning.

For å unngå å bli truffet av pensjonsboomerangen, må arbeidsgivere sette seg inn i utfordringene når det gjelder god governance av innskuddspensjon. Slik blir det mulig å skape en bærekraftig pensjonsordning som vil sørge for en trygg fremtid for bedriftens ansatte.

Tre viktige fallgruver ved innskuddspensjon som bør unngås

På tross av at overgangen til innskuddspensjon er gunstig for både arbeidsgivere og ansatte på mange måter, er det også mulige farer ved denne typen pensjonsordning.

Innskuddspensjonsordning gir arbeidsgivere mer kontroll over faste utgifter og mer forutsigbarhet om fremtidige kostnader. Likevel er det viktig å få god oversikt over pensjonsordningen og ta de riktige valgene for å unngå at pensjonsboomerangen slår tilbake i fremtiden.

Det er spesielt tre fallgruver arbeidsgivere som har gått over fra ytelses- til innskuddspensjon bør være oppmerksom på:

1. Innskuddspensjonsordninger med for lav risiko

Mange arbeidsgivere har etablert innskuddspensjonsordninger hvor innskuddene automatisk blir plassert i kombinasjonsfond med svært lav risikoprofil. Dette er på tross av at de ansatte kan ha evne og vilje til høyere risiko som vil føre til høyere avkastningsmuligheter.

I tillegg har visse pensjonsprodukter en for tidlig nedtrapping fra aksjer til mindre risikofylte alternativer i investeringsprofilen. Å sørge for god governance på innskuddspensjon kan ha svært god effekt for de ansattes pensjonsfremtid. For å sette dette i perspektiv, kan vi ta for oss et eksempel – dersom man får én prosent mindre avkastning i året i 30 år, får man ca. 20 prosent mindre pensjon når man går av.

Disse to momentene når det gjelder risiko innen innskuddspensjon fører til betydelig lavere avkastning over tid, og bidrar ikke til optimalisering av pensjonssparingen for ansatte.

2. Mangel på forståelse av leverandørenes egeninteresser

Det er viktig for både arbeidsgivere og ansatte å forstå at leverandører av pensjonsprodukter i Norge kan ha egeninteresser, og det vil lønne seg å sette seg inn i vilkårene og forvaltningen som tilbys. Flere pensjonsleverandører tilbyr produkter som gir dem høyere marginer – men for ansatte kan det lønne seg å ha pengene i andre fond som har høyere forventet avkastning.

Å forholde seg aktivt til pensjonsleverandøren og vurdere endringer over tid vil ha svært god effekt når det gjelder å maksimere pensjonsutbetalingen. Det er slett ikke nødvendig å ha den samme leverandøren hele arbeidslivet – for mange vil det lønne seg å bytte pensjonsleverandør hvis vilkårene og forvaltningen som tilbys kan være mer gunstig for pensjonssparingen.   

3. Mangel på kunnskap og interesse i pensjon og pensjonssparing

Undersøkelser viser at kunnskapsnivået angående pensjon er for lavt både for arbeidsgivere og ansatte. I Norge mangler store deler av befolkningen dybdekunnskap, interesse og engasjement når det gjelder sparing til pensjon. Når ansatte ikke har god nok forståelse for gode valg når det gjelder pensjonssparing, blir det vanskelig å ta aktive og kunnskapsbaserte valg.

Mange arbeidsgivere har også et dårlig kunnskapsnivå om hvilke pensjonsprodukter som vil gagne de ansatte best. Dersom arbeidsgivere ikke har nok data og analyser angående leverandørene og fond som gir best antatt avkastning, i tillegg til mangel på tid og ressurser til å sette seg inn i dette, er det ikke lett å danne et godt grunnlag for å ta beslutninger om pensjon.

Å være oppmerksom på disse tre fallgruvene og de øvrige utfordringene knyttet til innskuddspensjon er et viktig steg i å sikre en bærekraftig pensjonsfremtid. Med vår kompetanse, innsikt og markedskunnskap, kan Mercer Marsh Benefits hjelpe deg med å sørge for god governance på innskuddspensjon.

På tross av at overgangen til innskuddspensjon har vært et gode for mange arbeidsgivere ved at man har fått bedre oversikt og mindre kostnader, kan konsekvensene av å ignorere fallgruvene nevnt ovenfor være svært negative. Dersom man ikke er oppmerksom på risikoen, kan pensjonsboomerangen treffe svært uheldig i fremtiden.

Konsekvensene av å ikke ha et bevisst og aktivt forhold til god styring av innskuddspensjon kan innebære det følgende:

  • Pensjonsordningen som tilbys er ikke bærekraftig, og arbeidsgiveren tar ikke nok ansvar for ansattes økonomiske fremtid som pensjonister. Det kan bety at de ansatte i bedriften ikke vil være i stand til å pensjonere seg når de ønsker, og dette kan medføre en rekke komplikasjoner.
  • Dårlig oppfølging av pensjonsavtalen et selskap tilbyr kan føre til redusert effektivitet blant de ansatte. Studier viser at ansatte som opplever sin finansielle situasjon som trygg arbeider langt mer effektivt enn ansatte som har lav finansiell trygghet.
  • Pensjonsordninger som ikke er konkurransedyktige og bærekraftige fører til tap av konkurranseevne på markedet for arbeidsgiveren. For de fleste arbeidssøkere er pensjon et viktig ansattgode, og bedrifter som har en god pensjonsordning anses som mer attraktive arbeidsgivere.

Vi ser at pensjonsmarkedet stadig er i endring, og at ansatte begynner å fatte mer interesse i sin egen pensjonsfremtid samtidig som arbeidsgivere vurderer ansvarsrollen de har og risikoen de er villig til å ta. For å sørge for at både de ansatte og selskapet er sikret for fremtiden, bør arbeidsgivere ta en aktiv rolle i å øke sin kunnskap og forståelse for pensjon, og ta bevisste valg for å tilby en god pensjonsordning.

Hvilke valg man tar fremover, og hvor aktivt man forholder seg til pensjonsordningen, vil avgjøre hvordan man blir truffet av pensjonsboomerangen i fremtiden.
Tore Martin Andersen

Seniorkonsulent og Landsleder, Mercer Marsh Benefits Norge

Pensjons-boomerangen last ned hele intervjuet med våre eksperter

Her kan du laste ned det fulle intervjuet med Annabell Siem Mathiesen og Tore Martin Andersen angående pensjonssystemet i Norge i dag, og utfordringene vi står ovenfor.
Om forfatteren(e)
Tore Martin Andersen

Seniorkonsulent og Landsleder, Mercer Marsh Benefits Norge

Relevante løsninger
    Relevante innsikt
      Relevante kundecaser